Skip to content

Lavanda – “bunica” uleiurilor esențiale

Cum Primăvara a început oficial, iar florile sunt în număr mare și cu mirosuri care de care mai parfumate, peste tot în jurul nostru, cred că cel mai bun ulei esențial pur de prezentat astăzi este Lavanda. Poate că gândul ne duce de multe ori la zona de Provence, dar Lavanda este originară din regiunile calcaroase și muntoase mediteraneene, iar în România crește cultivată și înflorește toată vara.

Știați că în ţările Mediteranei, de pildă, trusoul miresei şi patul mirilor se presară cu crenguţe de lavandă şi, tot cu lavandă se împodobesc mesele la nunţi, ca să nu mai vorbim de buchetul miresei, de săculeţii parfumaţi şi de bucheţelele nuntaşilor, toate din lavandă. Dar, numele lavandei vine nu de la cămin, nuntă sau mireasă, ci… de la un bun obicei al romanilor de a-şi înmiresma cu ea apa de baie (în terme şi acasă) şi apa de limpezit rufele, mai ales, lenjeria. Nu fără rost, știau că lavanda dezinfectează şi cicatrizează răni, calmează dureri, dă putere şi energie şi face ca toate în trup să meargă bine. Mai precis, lavandă vine din italiana medievală, la lavanda, care înseamnă spălarea sau spălatul şi care, la rându-i, vine din verbul latinesc lavo, lavare, a (se) spăla.

Lavanda de la doTERRA este un ulei esențial universal care și-a dovedit eficiența în sprijinirea armonizării corpului și emoțiilor. Este denumit „bunica” uleiurilor esențiale pentru că are efecte benefice într-o varietate largă de probleme fizice și emoționale. Uleiul esențial de Lavandă de la doTERRA se obține prin distilarea cu abur a părților înflorite ale plantei.

Sfânta Hildegard, celebra herboristă şi călugăriţă benedictină din secolul al XII-lea, spunea că “Lavanda te ajută să găseşti cunoaşterea şi înţelegerea pură”. Ea vorbea  despre cea mai subtilă putere a lavandei: curăţarea minţii. Pentru că lavanda purifică, spală, limpezeşte. Energiile, emoţiile şi gândurile rele, întunecate, negative.

Datorită aromei distincte și aplicațiilor sale numeroase, Lavanda/ Levănțica/ Lavender este utilizată de secole. În antichitate, romanii și egiptenii foloseau Levănţică în apa de baie și la gătit. De atunci, mulți au descoperit numeroasele beneficii date de Levănţică. Este utilizat pe scară largă la fabricarea produselor cosmetice și a parfumurilor. Aplicat local, uleiul de Levănţică este deseori folosit pentru atenuarea imperfecțiunilor tenului. Este un ulei care calmează, ajută în perioade de stres sau în problemele cu somnul.

Iată principalele 5 recomandări pentru utilizarea uleiului de lavandă:

  • ameliorarea arsurilor solare și arsurilor minore: aplică pe zona afectată pentru a liniști pielea;
  • ameliorarea stărilor ocazionale de somn agitat: aplică sub nas, pe tălpi sau difuzează pentru a obține un somn liniștit;
  • suport pentru sistemul imunitar: intern, în capsulă sau sublingual, împreună cu uleiurile esențiale de Peppermint și Lemon pentru adulți, pentru copii aplică diluat pe piept și spate, pune în palme să inhaleze sau difuzează;
  • ameliorarea mușcăturilor minore de insecte: aplică direct pe mușcătură;
  • suport pentru integritatea și sănătatea pielii: aplică pentru a curața, a vindeca și pentru a evita apariția cicatricilor.

Dacă Lavanda ar putea vorbi ne-ar spune că vrea să ne ajute să avem trupul, sufletul şi mintea curate. Pentru ca noi să putem cunoaște pacea, seninătatea şi fericirea.

Să avem o Primăvară liniștită!

Consultant doTERRA, Mădălina Ostafi

Precauții

Articolul de față prezintă doar uleiuri esențiale pure, terapeutice doTERRA, și nu orice tip de ulei esențial. Se recomandă diluarea cu ulei purtător, mai ales pentru copii, bebeluși și pentru persoanele cu piele sensibilă. Lavanda este minunată pentru calmare atunci când este utilizată în cantități mici, însă poate fi energizantă dacă este folosită în cantitate mare sau mult prea des – este mai ales cazul bebelușilor și copiilor mici. Se păstrează la loc răcoros, întunecos, departe de accesul facil al copiilor. Dacă ești însărcinată, alăptezi sau ești sub supraveghere medicală, cere părerea medicului. Evită contactul cu ochii, urechea internă, interiorul nasului – dacă pătrunde accidental, diluează cu ulei vegetal.

Surse: doterra.com, Modern Essentials, wonderlandessentials.