Skip to content

Piatra de calcar-Sănătate din Natură

Varul a fost utilizat de mii de ani de catre egipteni, mayasi, greci si romani ca liant in mortare, tencuieli  sau vopsele, constructiile rezitand foarte bine in timp. Dupa al Doilea Razboi Mondial, utilizarea lui a fost pusa in umbra, fiind detronat de ciment si vopselele sintetice. Acum insa, dupa ce oamenii au vazut cat de nesanatoasa a fost renuntarea la var, acesta incepe sa revina in lumea constructiilor fiind “redescoperite” proprietatile sale extraordinare.

Varul se obține dintr-o rocă naturală – piatra de var sau carbonatul de calciu  – care s-a format cu milioane de ani în urmă din cochiliile vietăților marine. Pentru a putea fi folosit in constructii, piatra de var suferă o serie de transformări care, în final, o readuc în starea initiala de roca/piatra de var.

M-a impresionat, povestea varului surpinsa intr-un documentar al anilor ’80.

Pe scurt, transformarea varului sau “Ciclul Varului” are loc in felul următor:

Roca este arsă la temperaturi  inalte (calcinare)  și rezulta varul  nestins ( oxidul de calciu) si dioxid de carbon. Uterior, “se stinge” cu apa, astfel ca varul nestins se transformă  var stins ( hidroxid de calciu ). Varul stins  sau varul pasta cum i se mai spune in constructii, odata ce este pus in opera, in tencuieli sau zugraveli, isi continua transformarile si in contact cu aerul, in prezenta dioxidului de carbon, se “carbonateaza” si revine,  incet si sigur la starea initiala de roca  dura.

Varul este un material de constructie natural, nepoluant,  cu balanta zero de dioxid de carbon, pentru ca ceea ce se degaja la arderea lui se consuma odata cu uscarea lui.

Calitățile varului

Pe lângă balanța zero de dioxid de carbon – un beneficiu pentru mediu -, varul are o serie de calități ce il recomanda la utilizarea lui  in constructii

Varul are pH scăzut, acid, ceea ce face ca bacteriile, ciupercile, mucegaiul sau insectele să nu se poata dezvolta in prezenta sa, generandu-se  în interior un aer foarte sănătos. Este recomandat în casele în care locuiesc persoane cu probleme respiratorii sau alergii. Pe această proprietate se bazează vechiul obicei de a vărui pomii primăvara, protejându-i de atacul fungilor/insectelor.

Varul permite trecerea vaporilor de apă, contribuind la reglarea naturala a umiditatii atat in  interiorul camerelor  cat si in pereti, ceea ce asigura un mediu extrem de sanatos pentru utilizatori cat si o conservare perfecta in timp a cladirii.

Varul se amestecă bine cu lutul sau cimentul fiind un foarte bun liant pentru aceste materiale. De aici utilizarile lui multiple: in blocuri de pamant, in tencuieli, in pardoseli sau ca strat final de vopsea.

Culoarea varului este albă, un alb pur si profund. Se poate folosi in culoarea naturala avand un efect vizual ancestral  sau se poate colora intr-o paleta cromatica infinita cu ajutorul pigmentilor naturali.

Varul nu arde este ignifug.

In Poiana, folosim varul in tot ce facem: in caramizile de pamant, in materialul de zidarie, in tencuieli, la zugraveli si mai nou, chiar si la finisarea pardoselilor.

Ing. Petrache Teleman, inventatorul roman al betoanelor ecologice Mopatel, ne-a insotit pe acest drum al folosirii varului. A experimentat mult, a descoperit pe masura si este bucuros sa impartaseasca celor ce simt sa utilizeze varul.

In articolele urmatoare ne va povesti cum sa alegem varul, cum sa il utilizam si care sunt beneficiile folosirii lui, atat pentru oameni cat si pentru planeta.

Si tu poti folosi var la construirea sau finisarea casei tale! Este sanatos, natural, simplu de aplicat si rezonabil ca pret!

Hai sa ne bucuram impreuna de magia folosirii varului!

Te invitam sa te inscrii pe blogul Poiana Florilor! 

Pe curand,

Elena Malureanu, fondator Poiana Florilor

Fotografii: Ostafi Photography,