Skip to content

Pluta- povestea unui material veşnic nou

Pluta este un material fabulos, curăţă planeta de emisiile de gaze cu efect de seră, se regenerează rapid dupa recoltare, iar opţiunile de utilizare sunt infinite….imaginaţia este limita!

Este scoarţa stejarului de pluta (Quercus Suber), deci un material natural 100%.  Structura sa consta in celule microscopice in forma de fagure. Un centimetru cub de pluta contine aproximativ 40 milioane de celule.

Colectata o data la noua ani, fără a vătăma nici un copac în timpul procesului, PLUTA, da naştere unei serii nesfarşite de produse, de la cele tradiţionale pana la cele mai inovative si neaşteptate.

Dureaza 25 de ani pănâ cănd un copac poate fi decojit pentru prima dată si doar la a treia decojire (la vărsta de 43 de ani) pluta, cunoscuta cu numele de “amadia” corespunde standardelor înalte de calitate necesare producerii de dopuri de plută. Primele 2 recolte-virgin si secundeira- precum si cea decojită de la baza copacului, devine materie primă pentru izolaţii, pardoseli, si alte produse pentru domenii diverse.

Stejarul de plută este singurul copac a carui scoarţa se regenerează, dobăndind o textură tot mai fină după fiecare recoltă. De-a lungul duratei sale de viaţă, care in medie este de 200 ani, stejarul de plută poate fi decojit de aproximativ 17 ori.

Suprafaţa totală pădurilor de stejar de plută, situate în principal în sudul Europei şi nordul Africii,  este estimată  la un total de 2.2 milioane hectare, din care Portugalia deţine o treime, fiind cel mai mare  producător (55% din producţia mondială) de plută. În anul 2011, Stejarul de plută a fost unanim declarat de către Parlamentul portughez drept “Copacul Naţional al Portugaliei” fiind protejat de lege înca din secolul al 13-lea.

Adaptate perfect la clima caldă si solul arid, pădurile de stajar de plută protejează împotriva eroziunilor si a deşertificărilor. Acestea reprezintă o barieră împotriva focului, datorită combustiei scăzute a plutei şi, în plus, contribuie activ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin consumul anual de peste 14 milioane tone de CO2. S-a observat că stejarul de plută îşi sporeşte abilităţile de absorbţie a CO2 în timpul procesului de regenerare naturală în urma decojirii-un copac decojit absoarbe, în medie, de cinci ori mai mult CO2. În plus, capacitatea sa de a reţine dioxid de carbon  se menţine şi la produsele fabricate din plută care continuă să asigure această funcţie de absorbţie a CO2.

Aceste păduri de plută sunt modelul perfect pentru o dezvoltare ecologică si sustenabilă-doar faptul că nu sunt vătămaţi copacii în timpul decojirii plutei reprezintă un caz unic în termeni de sustenabilitate.

Are proprietăţi unice pe care nici o tehnologie nu reuşeşte să le imite, are “calităţi tactile si olfactive uimitoare, cu versatilitatea de a fi sculptată, taiată si modelată.”

“Pluta este un material cu certitudine demn de atenţie in design. Farmecul ei consta în combinaţia dintre şarmul ei străvechi si capacităţile sale tehnologice noi” Jasper Morrison.

Pluta joacă un rol important în arhitectură şi design, dar a ajuns să fie integrată pănâ şi în bijuterii, colecţii de îmbrăcăminte sau încălţăminte- Yves Saint Laurent, Prada, Dior, Dolce&Gabbana sau Gucii. În sănătate este utilizată în vaccinuri şi în curănd va fi folosită sub formă de praf în cosmetice, datoritaă calităţilor hipoalergenice.

Pluta nu este folosită doar pe Pâmănt, NASA şi ESA au ales pluta pentru a proteja scuturile termice şi garniturile care etanşează navele spaţiale.

Utilizări noi şi surprinzătoare se nasc în fiecare zi: pănza de plutâ, hărtia de plutâ si firul de plutâ sunt deja o realitate.

Pluta este un material iubit în Poiana Florilor, îl folosim în construirea caselor- ca material termoizolant în tencuieli, şape sau în placări, ca element de finisaj final în placarea pardoselilor şi, nu în ultimul rând, ca element decorativ.

În articolele următoare vom împărtăsi despre experienţa noastră în lucrul cu pluta şi despre beneficiile folosirii plutei în construirea unei case naturale.

Merită să foloseşti pluta în casa ta!!!

…din respect pentru tine, pentru copiii tăi şi pentru …planeta Pământ

Elena Mâlureanu, fondator Poiana Florilor

Referinte:

www.corkline.ro

Ostafiphotography