Skip to content

Jurnalul de Poiana Florilor Nr. [11-12]

O zi de noiembrie, nici o adiere de vant. Razele puternice dar reci ale soarelui  scaldau culorile ultimelor flori ale toamnei. O mana nevazuta picta cu nori albi si pufosi albastrul cristalin al cerului.

Aveam oaspeti in Poiana Florilor!

O familie frumoasa si hotarata sa inceapa o noua viata. O viata in mijlocul  Naturii, aici,  in cartierul din Poiana Florilor.

Locul i-a primit cu bucurie si  i-a intampinat cu flori, soare si multa pace!

-Cata liniste poate sa fie aici!

-Da, este o  liniste profunda care te determina sa stai cu tine. Cu tine cel autentic si profund.  O liniste care te scoate in afara timpului.

Dupa ce am vorbit si admirat cate una alta, am pornit impreuna sa vizitam imprejurimile locului. Iarba, inca verde, se bucura de atingerea piciorelor noastre. Pe campul din jur graul de toamna  se scutura  de roua diminetii sub razele de soare. Si bineinteles ca eram  insotiti de cei doi caini ai locului “Maronica” si “Liliac”, tare veseli ca aveau ocazia sa plece intr-o noua plimbare.

Ne apropiam de padure si parca se simtea o emotie in aer. Copacii se zareau aproape dezgoliti, in toata forta si splendoarea lor. Tufele de macese, rosii si coapte, de la margine o impodobeau simbolic.

Cand am pasit in padure ne-am trezit pe un covor gros de frunze frumos colorate, de curand desprinse din copaci. Mirosea a asternut proaspat. Si a schimbare! Se simtea viata din tot si din toate cufundata intr-o pace adanca. Sufletele noastre dansau printre frunze si copaci. Se auzea doar linistea, vorbind din cand in cand prin caderea vreunei frunze intarziate.

Cata pace si acceptare, cata intelepciune in desprinderea unui frunze. Un triumf al vietii! Parca frunzele cunosteau dintotdeauna despre eternitatea vietii si erau  atat de  impacate cu aceasta noua schimbare a formei lor de materializare.

Le-am fost recunoscatoare frunzelor pentru lectia primita si am constientizat inca odata despre curgerea continua a vietii. Am inteles ca intreaga Natura stie asta, insa noi Oamenii ne mai indoim uneori.

Eckhart Tolle exprima minunat in Puterea Prezentului:

ingeras

Sectretul vietii este sa mori inainte de a muri- si, sa descoperi ca nu exista moarte.”

Aici se refera la moartea sinelui fals, care de cele mai multe ori “se identifica cu posesiunile, cu ocupatia, cu statutul si recunosterea sociala, cu educatia si cunostintele, cu aspectul fizic, cu aptitudinile speciale, cu relatiile, cu istoria de viata personala sau a familiei, cu sisteme de credinte…Niciuna dintre acestea nu sunteti dvs.

Gasiti ca este inspaimantator? Sau este o eliberare sa stiti acest lucru? Mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa renuntati la toate aceste lucruri. Poate ca acum va vine greu sa credeti si, bineinteles, nu va cer sa credeti ca nu va puteti regasi identitatea in nimic din toate acestea. Veti afla singur adevarul. Il veti afla cel mai tarziu in momentul in care veti simti ca se apropie moarteaMoartea ia tot ceea ce nu sunteti dvs.

Ti-am povestit despre un moment aparent obisnuit al toamnei, despre caderea funzelor. Dar simtirea si constientizarea acestei normalitati ne poate dezvalui semnificatii profunde ale curgerii drumului vietii noastre.

Inca odata, simt ca apropierea de Natura si armonizarea cu ea este solutia perfecta pentru o viata implinita si fericita.

Poate iti acorzi, cateva secunde, si culegi o frunza a toamnei. Tine-o in palma si priveste-o. Da-ti voie sa simti ce iti transmite.

Vei descoperii o liniste imensa!

Ce mai construim prin Poiana Florilor… cu lemn, pamant si piatra!

de Elena Malureanu,  consultant arh. Raluca Suru

In curand vine iarna, si aici, in Poiana Florilor ne-am cam oprit din construit. Ne-am gandit sa deschidem o serie de articole pe tema “Pamantul ca material de constructie.”

Timp de aproape doi ani de zile am experimentat tot felul de tehnici de punere in opera a pamantului ca material de constructie si bineinteles ca ne-am bucurat din plin de minunatele lui proprietati.

Ne-am propus ca seria de articole sa cuprinda informatii  culese din istoria folosirii acestui material care vor fi insotite de imagini si exemple practice din Poiana Florilor. Primul articol cuprinde o prezentare generala si o trecere in revista a principalelor proprietati ale Pamantului ca material de constructie. Poate ca, dupa ce vei citi acest articol,  vei alege o casa din pamant. Te invit sa vii cu sugestii si propuneri pentru continutul viitoarelor articole pe aceasta tema.

casa de pamant

Ca si material de constructie, pamantul s-a folosit “de cand lumea” in diferite forma in  functie de compozitia acestuia, de zona geografica si de clima. De cele mai multe ori se foloseste impreuna cu alte materiale, cum ar fi nisipul si paiele pentru o rezistenta sporita, iar mai nou, amestecat cu o cantitate foarte mica de ciment, rezultatul fiind pereti de pamant batatorit, folositi din ce in ce mai des la constructiile moderne. Unul dintre cei care au aprofundat acest domeniu este arhitectul german Gernot Minke in cartea sa “Construind cu pamant“, o carte documentata stiintific din toate punctele de vedere. 

Fiind, pe drept cuvant, cel mai ieftin material de constructie, pamantul s-a folosit sub forma de chirpici, paianta, vaiuga sau cob. Desi multi se opun denumirii de “cob” (amestec de pamant, nisip, paie si apa in proportii variabile, care se pun in opera imediat) argumentand ca avem si noi denumiri romanesti, termenul nu are echivalent in limba romana, fiind diferit de chirpici prin faptul ca nu se zideste iar rezultatul este o constructie de tip monolit, dintr-o singura bucata.

Pamantul, ca si material de constructie, indiferent sub ce forma sau denumire este folosit, are multe avantaje in comparatie cu materialele de constructie industriale obisnuite:

1.Echilibreaza umiditatea aerului

Pamantul are capacitatea de a absorbi si de a elibera umiditatea,  mai rapid si mai consistent decat orice alt material de constructie, contribuind astfel la armonizarea spatiului interior.

Umiditatea din casele noastre este un indicator foarte important pentru sanatate. Cercetarile au demonstrat ca nivelul optim de umiditate  dintr-o camera trebuie sa fie de minim 40% si maxim 70%.  In cazul unei umiditati scazute,  sub 40%,  apare fenomenul de uscare a membranei  mucoaselor epiteliale ceea ce poate conduce la probleme de sanatate ale cailor respiratorii. La fel si in cazul unei  umiditati ridicate de peste 70%, pot aparea probleme de sanatate, ca de exemplu reducerea cantitatii de oxigen din sange sau dureri reumatice.

Este vital ca umiditatea din casele noastre  sa fie mentinuta in parametri optimi, iar pamantul este materialul ideal in acest scop.

Astfel, cercetarile de la Laboratorul Universitatii Kassel, Germania, au demonstrat ca atunci cand umiditatea relativa dintr-o camera se ridica brusc de la 50% la 80%, caramizile nearse pot sa absoarba, in doua zile, de 30 de ori mai multa umiditate decat caramizile arse.

perete pamant

De asemenea, masuratorile facute pe o perioada de 8 ani intr-o casa recent construita in Germania, cu toti peretii exteriori si interiori facuti din pamant, au demonstrat faptul ca umiditatea relativa din aceasta casa era in mod constant de 50%, pe tot parcursul anului. Fluctuatiile erau de numai 5% pana la 10%, asigurand astfel conditii de viata sanatoasa cu o umiditate redusa vara si ridicata iarna.

2. Regleaza temperatura interioara

Temperatura interioara este un alt indicator important al gradului de confort al unei case. Casele din pamant sunt racoroase vara si calduroase iarna. La fel ca toate materialele grele, pamantul inmagazineaza caldura fiind astfel o solutie ideala de stocare a caldurii solare prin mijloace pasive.

3. Folosirea pamantului permite reducerea costurilor de construire

De cele mai multe ori se obtine aprope gratis in santier din escavarea fundatiilor. Chiar daca este transportat din alte santiere este de obicei mult mai ieftin decat materialele industriale. S-a demonstrat ca in cazul folosirii pamantului este nevoie doar de aproximativ 1% din energia necesara in cazul folosirii caramizilor arse si a betonului armat.

4.Absoarbe agentii poluanti si ne protejeaza  de radiatiile undelor electro magnetice

Peretii din pamant ajuta la purificarea aerului poluat din interior, in primul rand prin capacitatea de absorbtie a umiditatii din aer si implicit  a agentilor poluanti dizolvati in apa. Cat despre undele electro-magnetice, pot sa confirm ca in interiorul casei de pamant in care locuiesc imi dispare semnalul atat la telefon cat si la internet-ul mobil.

5.Reduce poluarea mediului inconjurator

Pamantul, spre deosebire de celelalte materiale industriale se obtine fara apelarea la procedee tehnologice poluante. De asemenea, poate fi reciclat de un numar nelimitat de ori, astfel ca nu devine nicioadata un material rezidual care poate polua mediul.

Am prezentat pe scurt principalele calitati ale acestui material traditional de constructie. In articolele viitoare, vom descrie pe larg, principalele modalitati de punere in opera, sub forma de chirpici,  pamant batut sau cob.

La masa in Poiana Florilor

de Elena Malureanu

Aceasta toamna lunga inca ne mai rasfata cu roadele ei minunate. La tot pasul, intalnim tufe de macese vesele si viu colorate, care parca abia astepta sa fie bagate in seama. Si chiar merita sa facem asta!

macese

Macesele sunt un adevarat dar al naturii, iar beneficiile consumului sunt uriase, pot fi un adevarat miracol  pentru sanatatea noastra. In primul rand, au un continut ridicat de vitamina C, de aproximativ 50 de ori mai mare decat cel al lamailor, alaturi de multe alte vitamine, minerale si nutrienti benefici organismului uman, fiind in acelasi timp o sursa consistenta de antioxidanti.

Macesele sunt un excelent vitaminizant natural, cu puternic efect tonic si de crestere a imunitatii, cu efecte maxime in special in perioada mai rece a anului.

Consumul de macese are, de asemena, efecte benefice  asupra cailor urinare si ale rinichilor, in  inflamantiile intestinale, in afectiuni ale ficatului, ale plamanilor si a sistemului vascular. Sunt un excelent diuretic in special datorita elementelor continute de seminte.

Noi am cules foarte multe macese in aceasta toamna, a fost o adevarata bucurie. Le-am uscat pentru iarna cand le vom folosi pentru ceai.  La prepararea ceaiului utilizam trei lingurite de fructe uscate la o cana de apa, si  le punem la inmuiat cu 12 ore inainte de a le consuma. Uneori preparam ceiul la rece, doar prin zdrobirea fructelor, alteori le mai si fierbem cateva minute.

Macese culese saptamana trecuta au fost atat de frumoase si bine coapte, incat ne-au inspirat sa le consuman asa proaspete  ca pe niste fructe in toata regula.

macese

-Cum?

-Foarte simplu!

Le-am taiat in jumatati si le-am curatat de samburi, apoi le-am clatit bine cu apa pentru a indeparta perisorii lasati de seminte.  Feliutele de macese sunt minunate consumate dimineata alaturi de o ceasca cu ceai de busuioc. Sunt delicioase, au un gust dulce acrisor. In plus, pot fi pastrate la frigider o perioada destul de lunga.

Bucura-te si tu de acest dar minunat al toamnei!

Pana la urmatorul numar al jurnalului, astept opiniile si comentariile tale.

Impreuna pentru o viata in armonie cu Natura!

Cu drag,

Elena