Skip to content

Nr.[8]***Jurnalul de Poiana Florilor

O amiaza superba de toamna. Soarele scalda intreaga suflare, gaze si flori, case si oameni. Stateam pe braul de piatra al terasei si simteam bucuria din tot si din toate. M-am trezit privind cu admiratie la casuta noastra care-mi soptea:

-Sunt fericita aici impreuna cu voi. Va multumesc pentru iubirea pe care mi-ati daruit-o atunci cand m-ati construit!

Acum, ea ne daruieste in fiecare zi din iubirea ei.

Am privit-o cu atentie, statea mandra pe soclul solid de piatra si saluta cu eleganta trecatorii de sub palaria generoasa de sindrila. Cateva flori razlete isi gasisera locul pe la ferestrele ei mari.

-Si ce forme rotunde are! Unde au disparut colturile?

M-a rugat sa o ating, am simtit caldura pamantului  din pereti si blandetea formelor sale curbe.

Aceste trairi, m-au dus cu gandul la o carte pe care o rasfoisem cu muti ani in urma, era o prezentare a lucrarilor arhitectului si pictorului austriac  Hundertwasser. Imi aduc aminte ca la acea vreme nu am simitit ceva special fata de lucrarile  si ideile sale. Am cautat pe internet si l-am reintalnit. Ce incantare sa  ma regasesc atat de bine in lucrarile artistului.

O sa amintesc  cateva din ideile lui care au revolutinat arhitectura.

Hunderwasser, a urat liniile drepte, a cautat sa aduca natura la om, “de vreme ce acesta merge din ce in ce mai greu la natura” si a creat conceputul ” pielii cu numarul 3″, aceasta fiind casa in care traim. Hundertwasser considera ca “aceasta trebuie sa fie la fel de naturala ca prima piele, sa ne apartina si sa ne defineasca”.

hunderwasser

„În zilele noastre trăim într-un haos de linii drepte, într-o junglă de linii drepte. Dacă nu crezi fă măcar încercarea de a număra liniile drepte care te înconjoară. Vei înţelege imediat, pentru că nu te vei putea opri din numărat.”

Tot ce este vechi, aprope demolabil poate fi transformat, facut functionabil si mai ales interesant, cu adevarat inedit prin folosirea tuturor materialelor imperfecte sau deteriorate. El a folosit elemente neregulate din sticla, metal, caramida, lemn si ceramica  de diferite culori. Este unul din unul dintre artistii care au incercat sa duca arta in viata de fiecare zi, pentru ca acolo isi are locul.

Hundertwasser considera ca fiecare dintre noi reprezinta o compilatie de amintiri, senzatii, imagini, vise si dorinte denumite generic “Individualfilm” iar rolul artei este de a scoate acest film, material din subconstient in nivelul constient. 

Hundertwasser, prin proiectele sale, a reusit sa aduca natura in locuinta omului si a facut din aceasta o opera de arta.

casa brandusa

M-am bucurat mult sa aflu ca noi ne-am construit casuta, aplicand  mare parte din ideiile si conceptele dezvoltate de Hundertwasser. Si pot confirma, o casa construita in armonie cu Natura, te ocroteste si te sustine in viata, iti da forta de care ai nevoie pentru a parcuge planul sufletului tau.

Sper ca cele scrise de mine sa fie o sursa de inspiratie pentru casa viselor tale!

Lucrez la finalizarea unui “Ghid practic pentru conceptia casei tale”. Il vei primi in curand si sunt sigura ca  te va ajuta sa identifici pasii pe care ii ai de urmat in opera de realizare/remodelare a casei tale.

Pana atunci toate cele bune si pe curand.

Ce mai construim prin Poiana Florilor … cu lemn, pamant si piatra!

de Elena Vasiliu si Raluca Suru

rogojina

Rogojina, oricare ar fi tipul, forma sau materialul din care este realizata, a fost folosita din cele mai vechi timpuri, pe tot cuprinsul globului. Materialele din care se fac rogojinile sunt foarte variate, cele mai des folosite fiind papura, rogozul, stuful, rachita, bambusul sau frunzele de palmier, in funcţie de zona si de resursele disponibile. La noi mai este cunoscuta si sub denumirea de scoarţă sau jitie. Deşi în ultimul timp a fost înlocuită cu alte materiale mai „moderne”, uneori mai ieftine dar de calitate îndoielnică, rogojina şi-a păstrat nealterate calităţile estetice dar şi pe cele practice. Fiind un produs foarte versatil, se poate folosi în amenajări interioare şi exterioare cu rol decorativ, pe post de jaluzea, pentru panouri despărţitoare, garduri, pentru umbrele şi parasolare. La ţară era aşternută pe podea, pe cuptor, se înveleau legumele, se căptuşeau şoproane, se agăţau la uşa grajdului să le fie mai cald vitelor. Rogojina este un material excelent pentru construirea caselor naturale. Deoarece în urma uscării amestecurilor pe bază de argilă folosite la finisare apar goluri acolo unde se face contact cu lemnul, se folosesc cu mare succes rogojini aplicate peste lemn, în felul acesta argila aderând mult mai uşor. 

Rogojina, si-a gasit locul si aici, la noi,  in Poiana Florilor. Prima data am luat cateva bucati si am folosit-o sa acoperim podeaua din magazin , am fost surprinsi sa vedem ce bine miroase si cat de prietenoasa este la atingerea piciorelor. O adevarata bucurie.

Apoi a venit vremea rece, si ne-am gandit cum sa facem sa protejam  cuptorul de zapada si viscol. Ideea a venit repede, am facut niste panouri cu structura de lemn, pe care am prins bucatile de rogojina. Arata atat de bine si pare sa fie si foarte rezistenta la vant si ploaie. O sa vedem exact la primavara.

rogojina
rogojina

Si daca tot am protejat cuptorul, ne-am gandit sa punem si ceva parazapezi  la casuta noastra draga. Stiam deja tehnica, asa ca le-am lucrat imediat. Si ce bine ne simtim cu ele! Promitem sa le decoram curand cu obiecte  traditionale si tartacute colorate.

La masa in Poiana Florilor

de Elena Vasiliu

Toamna continua sa ne rasfate cu o gramada de bunatati in aceasta perioada. Ghebele parca au inflorit  in padure, raspandite in palcuri colorate pe langa cioatele uscate si putrede ale copacilor. Am cules o multime, unele mai tinere in manuchiri maronii galbui, altele ceva mai mari si mai inchise la culoare. Toate sunt minunate, un adevarat dar al Naturii!

-Si cum ne bucuram de ele in alimentatia noastra? 

Pe cele cu palaria mai maricica le-am uscat pentru iarna, iar pe cele mai micute le-am peparat sub forma de salata. Un pic inabusite la cuptor in putina apa, apoi condimentate cu ulei presat la rece si usturoi din belsug. Se potrivesc la gust si la culoare cu putina mamaliguta.

ghebe
patrunjel

Si pentru patrunjelul verde am gasit o salata asortata cu un pic de cus-cus inmuiat 10 min in apa calda, ceva ceapa tocata si patrunjel verde din belsug. Este delicioasa condimentata cu otet de mere si ulei presat la rece. Pofta buna!

Si  uite asa, in bucurie si culoare, s-a mai scris un numar din jurnalul dePoiana Florilor.

Astept opiniile si comentariile tale.

Cu prietenie,

Elena