Skip to content

Nr.[7]*** Jurnalul de Poiana Florilor

O seara de toamna in Poiana Florilor. In casa, miros de caldura si paine coapta, in timp ce copiii se jucau cu si despre teme… Afara se insera, era un aer caldut si umed dupa ploaie,  iar pe cer un card de rate salbatice se retragea  cu zgomot spre culcare.

-Copilasi, mergem in oras sa vedem masina lui domn’ Virgil?

-Daaaaa….super! Care masina? Aia din fier pe care a facut-o in curte?

Domn’ Virgil,  este artistul Virgil Scripcariu, fondatorul, alaturi de sotia sa Adriana, a Scolii Agatonia din Piscu.  Suntem vecini,  iar copiii nostri invata si cresc impreuna. Eram curiosi sa vedem  noua lui lucrare ‘NINEL”, amplasata pe soclul din Piata Presei Libere din Bucuresti  in cadrul Proiect 1990.

Copiii au subscris imediat, mai ales ca temele nu erau tocmai gata. In 20 de minute trecea ultima cursa de maxi taxi, dar bineinteles ca in cateva  minute eram déjà la drum, imbracati de oras. 

flori

Pana la drumul principal pe unde trece maxi taxi, aveam de parcus cateva sute de metri pe un drum pietruit care trece prin mijlocul campului. Baietii aveau cizme de cauciuc, asa ca au probat cu incredere fiecare balta, in schimb , Sofia, avea ghetutele  rosii  cele noi pe care le-a protejat cu grija pana cand a vazut cateva floricele galbene de napi  pe care le-a cules pentru mami. 

Mergeam pe drum si  eram plina de bucuria momentului, simteam  mirosul pamantului, atingerea  pietrelor de pe drum, miscarea frunzelor, glasul copiilor, viata din respiratia mea si din adierea vantului.  In zare vedeam un copac  fara frunze plin cu niste fructe gablene superbe.Cand am ajuns la drum, o femeie se apropia de noi si ne ruga sa primim in dar niste mere galbele culese tocmai din copacul admirat!

Am constientizat forta  vietii traite la momentul prezent, necuprinsul si sublimul in acelasi timp, am inteles de ce Eckhart Tolle spune ca “Prezenta este cheia spre libertate “.

Trairea vastitatii si bucuriei momentului prezent este posibila  doar prin eliberarea de trecut  si detasarea de viitor. De multe ori trecutul revine in prezent, trebuie doar sa-l observam si sa nu ne mai identificam cu el, la fel si viitorul apare in prezent, trebuie doar sa ne dam seama ca este o  “situatie imaginara  careia nu-i putem face fata, pentru ca situatia in sine nu exista.”  

Trecutul si viitorul apar de cele mai multe ori prin ganduri care vin sa perturbe momentul prezent, dar simpla lor observare le duce acolo de unde au venit.

Revenind la momentul descris mai sus, recunosc  ca in timp ce mergeam pe drum, am observat gandul ca in copilarie, cand era tot asa, toamna tarzie cu frig si ploaie, eram mereu  trista  deoarece parintii mei se certau  si aveam frig in casa.  Insa, am perceput imediat  gandul, am vazut de unde vine si  l-am lasat sa se duca de unde a venit.  Am continuat sa ma bucur de ce simteam in prezent. 

La fel, trebuie sa spun ca la un moment dat a trecut un alt gand pe langa mine, care spunea cam asa:

-Tu stai de plimbare si admirat Natura, cand maine  ai atatea lucruri importante de facut, mai bine  te pregateai  pentru ele!,  parca il auzeam pe tata cum imi spunea  in copilarie.

-Maine voi vedea ce si cum va fi, acum  ma simt perfect asa! 

Si uite asa, ne-am urcat cu totii in maxi taxi si am ajuns  la Casa Presei  Libere unde ne-am intalnit cu tati care ne astepta sa-l vedem impreuna  pe  Ninel, sau “masina cu baloane” dupa cum au botezat-o copiii.

Lucrarea apartine domnului Virgil Scripcariu,  un artist care nu te lasa indiferent  si ale carui creatii releva sensuri profunde in rezonanta cu perceptiile fiecarui privitor.

 Autorul  foloseaste umorul si parodia pentru a transmite mesage consistente, lucrarea NINEL este o luare in balon a perioadei comuniste, in care, simbolic, personajul principal este o masina care pare sa mearga la dreapta, in timp ce NINEL,  citit dinspre stanga ne duce catre LENIN. Depinde de privitor, ce sens de citire  alege!

Am trait o mare bucurie sa simt in lucrarea artistului o impacare cu trecutul, in contextul acceptarii acestuia. O demonstratie reusita de transcedere a trecutului prin conversia pozitiva  a  experientelor  asumate si  intelese.  

Din nou, cuvintele lui Eckhart Tolle mi-au aparut inspirate momentului.

“Lasa-ti trecutul sa moara in fiecare clipa. Nu aveti nevoie de el. Faceti referire la trecut numai atunci cand acest lucru este absolut  relevant pentru situatia prezenta.

Daca mintea dumneavoastra poarta greaua povara a trecutului, veti repeta trairea acelorasi experiente. Trecutul se perpetueaza din lipsa de prezenta.”

casa brandusa

Continuand in bucuria prezentului, dupa ce copiii au obosit jucandu-se pe treptele soclului, unde cu multi ani in urma se inalta falnic statuia marelui Lenin, iar acum rula cu veselie “masina cu baloane”, am plecat spre casa noastra din Poiana Florilor. 

Am ales sa scriu despre aceste trairi simple si in acelasi timp complexe, pentru ca am simtit forta lor inspiratoare. Te invit sa descoperi frumusetea clipei prezente, chiar acum, cand citesti aceste randuri. Incepe sa-ti simti interiorul corpului tau, apoi ce exista langa tine, ce culoare iti apare in fata, ce sunet auzi. Simte-le pe toate si intelege-le peste tine. 

Pe curand in momentul prezent!

Gradina de permacultura din Poiana Florilor

de Elena Vasiliu 

Toamna s-a asternut in gradina, dupa ultima bruma au rezistat destul de multe flori, galbenelele sunt cele mai colorate, dar si trandafirii ne rasfata cu nuante de vis.

flori
flori

Legumele colorate s-au cam dus din gradina, dar am tot uscat in perioada cand erau din belsug asa ca avem in camara pana la primavara. In schimb varza si patrunjelul sunt tare vesele si cresc in fiecare zi. 

patrunjel
varza

Sunt foarte frumoase si legumele verzi din bilonul pe care l-am plantat acum o luna. Am cules deja primele ridichi, ceapa verde a crescut bine, iar spatamana viitoare va fi  gata si spanacul.

spanac
ridichi

La masa in Poiana Florilor

de Elena Vasiliu 

In aceasta perioada, verziturile sunt din belsug, iar urzicile sunt printre cele mai bogate in minerale si vitamine. M-am tot gandit cum sa fac sa ma bucur de ele in stare proaspata si am reusit sa gasesc o modalitate foarte  simpla. Asa ca am cules un manunchi frumos de urzici proaspete, le-am spalat apoi  le-am tocat marunt si le-am lasat intr-o cana cu apa rece cateva ore.  Am stecurat zeama si astfel am obtinut un suc de urzici cu gust de proaspat  si viu. Consumat  impreuna cu cateva seminte de dovleac sau nuci de macadamia este delicios. Incearca cu incredere!

suc de urzici
urzici

Ma bucur mult pentru acest nou numar al jurnalului, sper sa-ti fie de folos si te astept cu opiniile si comentariile tale.

Incepand cu numarul urmator, rubrica ” Ce mai construim …cu lemn, pamant si piatra”  va fi realizata de Raluca Suru, arhitect specializat in constructiile naturale si consultant in proiectul Poiana Florilor. 

Astept propunerile tuturor celor care au ceva de  exprimat  in acord cu principiul unei Vieti in armonie cu Natura, pentru a le publica  opiniile in rubricile jurnalului de Poiana Florilor.

Toate cele bune!

Cu drag, Elena