Skip to content

Jurnalul de Poiana Florilor Nr.[9-10]

Sambata dimineata! Primele raze de soare intrau vesele prin fereastra dormitorului nostru si parca sopteau:

-Ce faceti, hai treziti-va! Se arata o zi superba!

Am deschis fereastra si m-am lasat imbratisata de  un val de aer proaspat. Se simtea mirosul suav al celor cateva flori de Regina Noptii care au ales sa reziste eroic pana acum in noiembrie. Campul din jur era verde, un verde infinit al bogatiei si iubirii care se ridica din firicelele de grau proaspat. In zare aparea padurea, profunda si tacuta,  invaluita intr-un mister colorat.

M-a readus in timp, ciripitul vesel al vrabiutelor care se bucurau de caldura soarelui de toamna.

Peste noapte finalizasem si postasem pe internet ghidul  practic “Conceptia casei tale”, o lucrare in care am sintetizat experienta mea de peste 15 ani de zile vis a vis de construirea propriei case.

Am scris acest ghid cu multa daruire. La inceput ma gandisem la o alta structura, dar pe masura ce asterneam pe hartie, pur si simplu totul s-a reasezat,  am inceput sa constientizez lucruri  noi si pentru mine. Mi-am dat seama ca am foarte multe de spus, am simtit forta acelei “cunoasteri vii” despre care vorbeste Osho, acea cunoastere “care vine numai atunci cand cunosti din experienta ta directa”.

M-am apropiat de calculator si l-am deschis cu emotie, ma asteptau opiniile si comentariile cititorilor.  Am avut o surpriza frumoasa, in numai cateva ore,  sute de oameni descarcasera si apreciasera ghidul. Cate comentarii de multumire si sustinere! 

like-uri
comentarii_best

  VA MULTUMESC TUTUROR!

In urmatoarele zile, mii de oameni au continuat sa descarce si sa aprecieze ghidul. Aveam confirmarea ca efortul meu de a sintetiza si conceptualiza experienta personala era de folos oamenilor. Simteam ca imi indeplinesc misiunea personala!

In acelasi timp, cobora in aer raspunsul  la intrebarile ultimilor ani din viata mea:

-De ce a trebuit sa aloc atatia ani pentru construirea  mai multor case?

-De ce am petrecut sute de ore impreuna cu diversi arhitectii in cautarea unor solutii perfecte?

-De ce am platit sute de zile de manopera pentru a experimenta  folosirea materialelor naturale traditionale?

Pentru ca, asa cum spune Osho, “In viata, totul este necesar. Nimic nu este inutil. Tot ce se petrece trebuia sa se intample. Ai nevoie de fiecare experienta prin care treci. Este ca o crisalida care te inconjoara, care te protejeaza, ajutandu-te sa supravietuiesti.”

In drumul meu a trebuit sa trec prin toate acestea, poate si pentru a ajunge sa scriu acest ghid si probabil o viitoare carte despre conceptia casei personale.

La fel si tu, ai trecut prin toate cele ale vietii tale, pentru ca acum sa fii in momentul si in locul perfect pentru tine. Uita-te in interiorul tau si ai sa simti asta! Toti suntem perfecti, exact asa cum suntem!

Iti multumesc ca ai citit pana aici, si ti-as fi recunoscatoare daca ai putea aloca cateva minute sa-mi scrii opinia ta despre ghid. Ce te-a ajutat, ce ai dori sa mai cuprinda, opinii din experienta ta vis a vis de construirea propriei case.

Gradina de permacultura din Poiana Florilor

Toamna lunga si frumoasa ne-a permis  sa aranjam in tihna gradina. Am construit cateva biloane, doua le-am plantat cu capsuni, unul cu stevie si urzici, altul cu ceapa si spanac pentru primavara. Ceea ce vezi alb in imagine, este maculatura tocata. Astfel, celuloza se intoarce in Natura!

bilon
capsuni

Am plantat si o multime de pomi fructiferi, majoritatea “salbatici” din flora spontana locala: visin, prun,  cires, prun, cais si chiar corcodus. Acestia sunt foarte rezistenti, au crestere rapida, nu au nevoie de tratamente chimizate,  iar fructele sunt din belsug, sanatoase si gustoase.

Cat despre flori, am cules seminte de la toate: craite, galbenele, carciumarese, regina noptii, daliute. Tufele de margarete si garofite se inmultisera foarte mult, asa ca le-am despartit  si le-am plantat de-a lungul aleilor. 

butasi trandafiri
trandafiri borcan

Trandafirii inca ne incanta cu florile lor colorate si inmiresmate. Ne-am gandit sa-i inmultim si am cules lastari copti care au facut deja flori si aveau cel putin 5 noduri lungime. I-am infipt in pamant, trei noduri inauntru si doua afara, iar apoi i-am acoperit cu un borcan. Speram ca la anul, in mai , cand vom ridica borcanul, sa descoperim un puiut de trandafir cu radacinile bine formate. 

La masa in Poiana Florilor

salata de toamna

“Verziturile” cultivate cat si cele din flora spontana sunt din belsug in aceasta perioada a toamnei. Sunt atat de vii incat merita sa ne bucuram de ele!  Am pornit cu cosul prin gradina si am strans cateva frunze de spanac, cateva de salata, am scos cateva ridichi si fire de ceapa verde si bineinteles am adunat ceva mai multa papadie si “susai”, cum i se spune in zona. Le-am spalat bine in apa rece apoi le-am adaugat putin ulei de masline si otet de mere. A iesit o salata delicioasa! Merita sa incerci!

Te invit saptamana viitoare la un nou numar al jurnalului. Te vei  autodescoperi  in Momentul saptamanii si vei primi informatii importante despre materialele naturale de constructii si despre gradina de permacultura. Bineinteles, vor fi prezente si sugestii cu hrana naturala de sezon! 

Pana atunci te astept cu opinii  si comentarii!

Te rog, distribuie jurnalul! 

Impreuna pentru o viata in armonie cu Natura!

Cu drag, Elena